Лайънс клуб Добрич - 19 години НИЕ СЛУЖИМ

10 May, 2018

Лайънс клуб – град Добрич

                              Ние служим

Под мотото „Деветнадесет години ние служим“ Лайънс клуб Добрич отпразнува  своя 19-ти рожден ден в комплекс Албена на 21.04.2018 год., в присъствието на 240 Лайънс приятели.

Гости на грандиозното събитието бяха дистрикт - управителят на Лайънс Дистрикт 130 България Васил Клявков, втори вицедистрикт - управител Иван Байков, секретарят на Дистрикт 130 Дорина Дечева, народният представител Йордан Апостолов, заместник областният управител на област Добрич Красимир Николов, кметът на Община Добричка Тошко Петков, секретарят на община Добричка Соня Георгиева, общински съветници от Община Добрич и Добричка, членове от Лайьнс клубовете от Варна, Варна - Академика, Габрово, Бургас, Панагюрище, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Силистра, членове на Ротари клубовете Добрич, Балчик и Каварна, както и много Лайънс приятели .

 В своето приветствие дистрикт - управителят на Дистрикт 130 България Васил Клявков заяви, че клубовете в другите  градове има на какво да се научат от дейността на Добричкия Лайънс клуб, защото за 36 пореден път провеждат толкова грандиозно събитие, събирайки толкова много хора с мисъл за благотворителност и милосърдие в помощ на уязвимите хора.

Водени от желанието да станат съпричастни с каузата да се осигурят повече средства за осъществяването на трите приоритетни програми, по които работи клуба бяха събрани  20 186,00 лв.

В своето приветствено слово Президентът на Лайьнс клуб Добрич господин Ивайло Милев сподели удовлетворението си от успешната 2017/2018  година, в която се извършиха профилактични скрининг прегледи на зрението на всички деца от детските градини в селата Батово, Божурово, Бранище, Ведрина, Дончево, Котленци, Овчарово, Паскалево, Плачи дол, Сливенци, Стефан Караджа и Царевец, община Добричка.

Втората приоритетна програма е стартирала през 2012 за провеждане на профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на децата от 1 до 3-ти клас в училищата в гр. Добрич. Те се провеждат съвместно с Диагностично-консултативен център - 2 гр. Добрич от доктор Павлина Бахлова - физиотерапевт. За  Лайънс година 2017 – 2018 са прегледани 230 деца от първи, втори и трети клас от СУ ”Димитър Талев” – гр. Добрич. Констатира се, че има увреждания само на 21 ученика, което в проценти е 9,13 %. Това е най-ниския процент в годините по работа по програмата. Д-р Бахлова обяснява този нисък процент деца с проблем, и то в лека степен, с организацията на учебния процес в училището, а именно, че децата не носят ежедневно тежките чанти до дома и обратно, а в някой първи класове, това е избегнато , дори и в почивните дни.

Най-новата инициатива на ЛК Добрич е осъществяване на „Проект за превенция на зрителните усложнения при деца и юноши с инсулинозависим диабет". В България всяка година се разболяват 10-15 на всеки 1000 хиляди деца, от тях едно или две кърмачета. В момента болните деца до 18 годишна възраст в България са над 2 500.  На съвременния етап диабет тип 1 не може да бъде профилактиран и развитието му не може да бъде предотвратено. Лечението с инсулин остава единствената форма за лечение на децата и юношите с диабет.

За целта на проекта ЛК Добрич закупи професионални устройства за краткотрайно периодично приложение - глюкомери, представляващи пластмасов чип съдържащ сензор, поставен в подкожното пространство. Тези глюкомери правят измервания на всеки 5 минути, или 288 броя за денонощие и предават данните на други приемни устройства, или инсулинова помпа. Сензорите се сменят на няколко дни, най-често 5, а данните се прехвърлят на компютър и се обработват с помощта на специализирана програма. В резултат на данните, събрани по този начин се изготвя план за диабетните грижи така, че зрителните и другите видове усложнения да бъдат максимално отдалечени във времето и дори да бъдат избегнати. През отчетната 2017 - 2018 година изразходваните средства по проекта достигнаха сумата от 17 500,00 лева за закупуване на техника и консумативи. Прегледите се извършват от два до три пъти в годината в зависимост от здравословното състояние на изследваните деца. Програмата обхваща всички деца, които са на отчет в Добричка област, като стартира с 25 деца, а към настоящия момент децата са 26.

Верни на идеята за подпомагане на хората със зрителни проблеми, незрящите и слепи хора, ЛК Добрич полага ежегодна грижа за трите клуба в града: Териториална организация на слепите, Клуб „Детелина" на сляпоглухите и ХобиСклуб. През 2017 год. ЛК Добрич закупи и предостави телевизор на ХобиСклуб, компютърна конфигурация на клуб „Детелина“ и оказа финансова помощ на Териториална организация на слепите. През 2018 год. отново предоставихме финансова помощ на Териториална организация на слепите и ХобиСклуб.

Предоставихме дарение на Никола Димов за лечение на роговицата на дясното му око, което е пострадало при инцидент.

На 18.11.17 Лайънс клуб Добрич и бъдещите Дентални медици от Медицински Университет ,,ПРОФ. Д-р. Параскев Стоянов,, - гр. Варна посетиха децата от „Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания – 3” в гр. Добрич. На тази среща беше проведен семинар включващ интерактивна презентация и демострация на тема "Профилактика на зъбния кариес и поддържането на добра орална хигиена". Целта на това посещение е да бъдат заинтригувани децата относно тяхната устна хигиена и придобиването на знания и умение за правилното й поддържане. Лайънс клуб Добрич поощри децата с вкусни лакомства и много подаръци спомагащи поддържането на тяхното здраве и орална хигиена.

За първи март дарихме мартенички, изработени от членовете на ХобиСклуб, на деца в неравностойно положение.

През годините на своето съществуване изградихме традицията за подпомагане на културни и духовни мероприятия в  гр. Добрич.

Тази година спонсорирахме Фолклорния танцов ансамбъл към НЧ “Васил Левски 1959“ год. за участие в Благотворителен коледен концерт, който организирахме заедно с Община Добрич, младежки център „Захари Стоянов“ и оркестър „Приятели“.

Подпомогнахме също и ансамбъл „Добруджа“ за закупуване на нови народни носии.

Взехме решение да окажем финансова подкрепа на балетна формация “My danse“ към сдружение „За децата на Добрич“ за участие на фестивал в Хърватия.

Финансова подкрепа оказахме и на новото читалище в гр. Добрич – „Добрич 2017 год.“.

Като просветителска дейност насочена към превенцията и ранното диагностициране на диабета, както и подпомагане мониторинга на болни от диабет деца на 4 декември 2017  година от 18.00 часа в голямата зала на Младежки център „Захари Стоянов“ град Добрич се проведе инициатива, посветена на здравословния начин на живот и превенцията от заболявания, свързани с неправилния начин на живот, който водим. Съвременните бичове - неправилно хранене, стрес, недостатъчна двигателна активност и др. съпътстват живота на всички от най-ранна детска възраст до дълбока старост и е време да им се противопоставим. Още една крачка към опазване здравето и здравословния начин на живот направиха присъстващите на организираната от Лайънс клуб – Добрич, Община гр. Добрич и СУ „Димитър Талев“ инициатива с любезното участие на директора на CaliVita International  за България магистър нутрициолог Вили Хубенова.

Учредихме три парични награди на параспортисти, републикански шампиони от гр. Добрич.

Подпомогнахме две деца от града – Добромир Ангелов и Йоан Димитров за участието им в математическо състезание в Куала Лумпур, Малайзия. Децата се представиха достойно и донесоха медали за България и гр. Добрич. Добромир спечели златен медал, а Йоан бронзов медал.     С всяка година се увеличава броя на новите членове на клуба, желаещи да дарят от своя потенциал, време и сили в служба на обществото. Резултатите са видими и са от реалната им полза за уязвимите хора. 

         С делата си „Лайънс - клуб Добрич” гр. Добрич заема достойно място в обществения живот на града и се ползва с нужното уважение и подкрепа.

 

Ивайло Милев

Президент на Лайънс клуб Добрич

Коментари (0)

Вашият коментар :